Så här gör jag; (efter att första ha satt på en kastrull med potatis)
- ca 6st isterband skalas och inkråmet mosas i en ugnssäkerform, (eller varför inte långpannan?) sätt in formen på ca 175grader.
- Skölj och strimla en underarmslång purjolök under tiden isterbandet brynes, vänd sedan ned strimlorna i formen.
- medans även purjon får lite färg vispas en äggstanning på kanske 4-5ägg(beroende hur stora dom är) och 5dl.mjölk (uppkokt avsvalnad, men det är lite överkurs)
- häll blandningen över röran i formen å låt den stå i ugn
tills rätten "stannat" ca 20min.
Serveras med potatis och lingonsylt till: mums!
Brukar passa på att njuta av denna maträtt när vi är barnlediga å se det är vi i helgen: Så det är stor risk för Isterbandslåda som söndagmiddag! Om vi hinner hem till byn å äta innan barna dyker upp vill säga. För vi kommer tillbringa helgen hos Kärbon å Han har bara gas-spis. Jag har alltid haft svårt för den och gör helst inga ugnsrätter hos Honom.
Han har ju dessutom ingen dator så fara föreligger att det inte blir några inlägg fre.kväll-lör+sön-dag, bara så ni vet.
Så att ni inte tror att jag blivit bortrövad:
-Oh, vad gör Du med mig otäcka karl, hoppas jag...
;0)
S.Y.D
10 maj 2007 19:39
Vi åt faktiskt denna rätt för bara några dagar sedan på begäran från A. Båda hemmavarande barn tycker det är jättegott. VI har oftast ris till och R äter rödbetor istället för sylt. Han förstår inte hur man kan äta linonsylt till pölsa heller, men det gör väl du oxå, äter lingonsylt till pölsa alltså?
elaina
10 maj 2007 20:08
SYS: Nej, jag äter inte lingonsylt till pölsa, ketchup har jag för mig att jag hade?
Men RIS å lingonsylt låter otippat...
Mamma Mu: Ja, storleken på purjo kan ju variera nå enormt! Tilläggas bör kanske att den inte ska vara underarms tjock...
;0)
mimmi
10 maj 2007 22:25
Isterbandslåda? Det har jag aldrig ätit, inte isterband heller för den delen. Skulle kanske våga mej på och prova....
Nenna
10 maj 2007 22:32
Blir vi utan "fredags fräckisen"?????? Säg inte det! Jag ser framemot fredagarna och dina lagomt snuskiga historier.
Men en trevlig helg ska du/ni/vi ha i allafall, med elller utan "fräckis". Kram på dej!
elaina
10 maj 2007 23:01
Mimmi: detta är den perfekta NybörjarRätten för isterband, blir lagom stark smak å betydligt mer lätt-tuggat än i korv-form...
Nenna: det va värst! inte visste jag att "frefrä" va så uppskattat moment?
Hm, vi får väl se hur jag kan ordna till det...
;0)
skogsfrun
11 maj 2007 11:22
Isterband är gött! Sparar receptet absolut.
Hoppas? lägg på en rem själv vet ja;))
http://barasaras
Fröken Jansson
12 maj 2007 13:06
Hm, isterbandslåda? Undra om inte min mormor brukade göra nåt sånt? Kommer inte ihåg hur det smakade. Isterband? Det låter inte gott! Men, man skulle kanske prova på. Man vet ju inte föränn man smakat, man kan ju ha förutfattade meningar.... JA, nu har jag bestämt mej, jag ska genast fara till affären och se om jag hittar isterband.....
Tant Tagg
14 maj 2007 16:37
Isterbandslåda!!! Det låter som en fin rätt för oss som är med i Föreningen för Utrotningshotade Maträtter. Ja, jag menar maträtter som stångkorv, dillkött, fiskbullar, kroppkakakor, bruna bönor, pölsa, leverstuvning och varför inte en utrotningshotad delikatess från Väldens Ände: idbullar.
Fröken Jansson t.ex har gått miste om mycket här i livet. Isterband är väldigt gott. Det låter gott också! Hoppas att det fanns isterband i affären.
elaina
14 maj 2007 22:33
KUL att så många uppskatta isterbandslåda!
Hjälp mig komma på maträtten jag efterlyser i inlägget ovanför/efter detta...
=0)
Alma
27 augusti 2007 22:43
Lådan lät himla god! Ska prova!