Direktlänk till inlägg 18 december 2009

Vem va Jansson som fresta???

Av elaina - 18 december 2009 14:17

Idag åt jag en liten Janssons Frestelse till lunch å kom då att fundera på vem det va som givit namnet till denna enkla men goda maträtt?

 

Enli. Wikipedia så va det en operasångare Per Adolf Janzon (1844-1889) för han brukade bjuda på vickning hemma hos sig: allt-som-oftast ett slags ansjovisgratäng, vilket skulle ha givit upphov till namnet Janzons frestelse på denna typ av gratäng. Dock blev rättens namn inte allmänt accepterat förrän 40 år efter Janzons död.


Å det va ungefär då som en kokerska på Östermalm, Fru Boberg, påstås ha döpt en ansjovisgratäng till "Janssons frestelse "efter en film med samma namn som va väldigt populär då.

Vilken histori som ska anses som den rätta det vete gröne?

Därom tvista de lärde, men hur som haver:

GOTT är det...

=o)

 
 
Skogshuldran Titti

Skogshuldran Titti

18 december 2009 18:20

Lärde mig av en f.d granne för väldigt länge sedan *känns det som i alla fall* att om man tar köttfärs istället för ansjouvis så blir det en "Bengtsson!"
Också väldigt gott, fast kanske inte på julbordet.

http://skogshuldran.bloggagratis.se

 
Maraia

Maraia

18 december 2009 22:16

eller kassler..........så blir de´ en "Wassberg"...;o)

http://www.kaiza.bloggagratis.se

 
Ingen bild

tomten

19 december 2009 15:46

snygg julpimpad blogg kul att man fick va me:-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av elaina - 25 mars 2017 13:13

En sak som fascinerar mig mest av allt i denna värld på Tellus är att barn blir till! HUR kan dessa mikroskopiska spermier å ägg bli en levande varelse ?!?  Liv är verkligen ett totalt mirakel, vilket sker i ett mikrokosmos...tänk om vi här-å-nu-l...

Av elaina - 28 maj 2016 14:39

En MYCKET regning e.m./kväll i fjol sommar va vi på en visning av utgrävningarna som vi kunnat se från vårat sängkammarfönster, det va mycket fascinerande å vi tog flera bilder på fascinerande fynd. Dessvärre hittar jag inte igen dom i skrivande stun...

Av elaina - 12 februari 2016 19:17

Istället för att slänga bort köttben+ styckslamsor, kycklingskrov å fisk-/ lax- huvud+ ev skaldjursrens, går det utmärkt bra att koka fond till soppor å grytor av det! Brukar i frysen ha typ 2l. tomma glasslådor å spara tills dom blir fulla av; ox-/ ...

Av elaina - 29 november 2014 14:30

Ibland kan det hända sig att en totalt glömmer bort att lägga överblivet kaffebröd i plastpåse. Liksom matbröd som säljs i nån sorts halvpapperspåse brukar det bli torrt å tråkigt redan dan efter, för att inte tala om vad trist det är efter en liten ...

Av elaina - 15 april 2014 19:12

Häromdan begav mej ut på en SOLskenspromenad runtomkring i dom vackra omgivningarna:             I år gick det att ta sig runt "KyrkSjön" ända bort till "Herrgårn", där står flera runstenar som jag nu detta år änteligen kom fram till ! ( i fjo...

Presentation

Gör mig glad: skriv en rad!

KattFnatt

Fråga mig

8 besvarade frågor

OMRÖSTNING!

Vad tycker Du om FISKBULLAR?
 JätteGOTT! speciellt i hummersås...
 Jovars, helt OK vardagsmat.
 Njaaa, finns det inget annat så...
 URS, inget vidare!
 FY! över min döda tunga!
 Sa Du kattmat?

Samma datum tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

HUMOR!

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards