Direktlänk till inlägg 17 juni 2008
Igår stod jag hela dan på jobbet å baka knäckebröd, men icke att jag blev knäckt!Det va rätt kul faktiskt, va ett bra tag sedan jag gjorde det. Varför ställer man sig då å bakar knäckebröd när det är så billigt att köpa? JO, det är så otroligt mycket godare OCH framförallt billigare än dom s.k "hembakta" man kan köpa på affärerna. (Vikabröd t.ex är ju hutlöst dyrt!)
Sen va det så att för ett tag sedan så va det nån av deltagarna på jobbet som nämnde att hen aldrig smakat hembakt hårdbröd å flera instämde att det va ju så dyrt oxå at dom aldrig sku unna sig astt köpa det heller. Å det räckte ju för att jag sku få en idé om att baka det vid tillfälle så att dom sku få smaka på´t.
Vad passa bättre än att bakslöjden slog till dan innan vi ska ha vårat traditionella alkoholfria MidsommarFirande på jobbet? Det kommer förmodligen inte att räcka till en hel kaka var, men en ½ ska väl var å en kunna få ialla fal, beroende på hur många vi blir.
På morron va iaf 31 anmälda, men det kan bli manfall eller så tillkommer några. Det vet man aldrig riktigt säkert, det beror på dagsformen, m.a.o det återstår att se. Likaså med vädret, men jag ska tillbe alla vädergudarna å försöka blidka dom. Kanske ska jag offra lite knäckebröd åt dom?
Här kommer receptet, väl värt att prova på.
KNÄCKEBRÖD
ca "tju30" st Ugnstemperatur 250º
Ingredienser;
50 g jäst
4 dl vatten, 37°C
1 dl olja
1 tsk salt
2 msk malen brödkrydda
10 dl mjöl (råg/korn)
2 dl vetekli
Till utbakning: vetekli
Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med ljummet vatten.
Tillsätt olja, salt, brödkrydda, mjöl och vetekli. Arbeta ihop till en smidig deg. Den behöver inte jäsa. Tag upp degen på bakbordet. Forma 2 längder och dela varje längd i 10-15 bitar. Rulla en degbit i taget till en bulle. Strö rikligt med vetekli på bakbordet. Platta ut bullen i kliet och kavla den till en mycket tunn kaka, ca 15 cm i diameter. Använd helst kruskavel. Har Du bara en slät kavel måste Du nagga kakorna tätt med brödnagg/ gaffel. Lägg kakorna efter hand på plåtar eller bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 4-5 min, passa brödet nogsamt så att det inte blir bränt!
LYCKA till!
Jag tänker slå in ett gäng kakor i papp å ta med till Svägerskan på midsommar!
Det blir säkert mer uppskatta en en blomma, kan jag lova...
=0)
En sak som fascinerar mig mest av allt i denna värld på Tellus är att barn blir till! HUR kan dessa mikroskopiska spermier å ägg bli en levande varelse ?!? Liv är verkligen ett totalt mirakel, vilket sker i ett mikrokosmos...tänk om vi här-å-nu-l...
En MYCKET regning e.m./kväll i fjol sommar va vi på en visning av utgrävningarna som vi kunnat se från vårat sängkammarfönster, det va mycket fascinerande å vi tog flera bilder på fascinerande fynd. Dessvärre hittar jag inte igen dom i skrivande stun...
Ibland kan det hända sig att en totalt glömmer bort att lägga överblivet kaffebröd i plastpåse. Liksom matbröd som säljs i nån sorts halvpapperspåse brukar det bli torrt å tråkigt redan dan efter, för att inte tala om vad trist det är efter en liten ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 |
|||
9 | 10 | 11 |
12 | 13 |
14 | 15 |
|||
16 | 17 | 18 |
19 |
20 | 21 | 22 |
|||
23 |
24 | 25 | 26 |
27 | 28 |
29 |
|||
30 | |||||||||
|