Direktlänk till inlägg 12 februari 2008

Liten tårtkurs...

Av elaina - 12 februari 2008 16:31

Har ju lovat att berätta om "MyndighetsTårtan";

BonusDotra å jag konfererade förra helgen va hon ville ha för tårta till sitt 18årskalas å vi kom fram till att chokladbottnar å nåt med apelsin vore gott.


Jag spåna vidare på det temat å baka en chokladsockerkaka som blev så otroligt hög å fin att den lyfte sig ovanför kanten på formen. Turligt nog så vällde det inte utanför. (nästa gång sätter jag bakplåtspapper som en ovankant runt i formen för säkerhets skull)

Tror att trixet kan vara att jag vispar ägg å socker väÄäldans länge, siktar bakpulver/mjöl å vänder ner det i smeten (vispar alltså inte då)

Medans bottnarna gräddas passa jag på att göra fyllningarna som ska vara emellan; ApelsinMousse, PassionsfruktsFromage å AprikosMarmelad-Grädde. Sen när de chokladdoftande svalnat, vare dax att skära å med filékniven lyckades jag dela den i 4(fyra!)delar, så hög blev den!

Som ni kanske ser på bilden så har jag en snurrskiva (inköpt på IKEA) när jag gör tårtor, för det är så praktiskt, allrahelst när man ska dekorera, att  kunna rotera den med bara en hand.


Efter att jag satt småbitar av bakplåtspapper under, som skydd på tårtspetspapperet, klädde jag den med grädde runt om samt ovanpå.

I vanliga fall brukar jag göra 12 bitars tårtor å gör då "klockslags"-markeringar. runt kanten för att veta var/hur jag ska spritsa grädden å dekorera jämt runtom sidan. Men denna tårta blev ju osedvanligt stor å jag besluta mig för att det fick bli en 16bitars.


Markerar då  som en kompass väderstrecken, inklusive NordOst, SydOst, SVäst, NVäst å halverar varje bit på hälften. På så vis blir det 16 bitar å  lätt att skära/fördela snitten så att ingen blir utan bit.

Vad ska man ha att dekorera med? Här kan ju fantasin få löpa amok emellan varven å när barna va små gjorde jag de motiv dom önskade; allt från Bamse,TeleTubbies till Batman å Bomb-tårta!


Bonus hade inga speciella dekor-önskemål. Så till denna tårta dela jag helt enkelt AfterEigtskivor på diagonalen å halverade vindruvor som dekor. Mandarinskivor ovanpå lyser upp å smakar friskt.

Jag har florsocker i grädden när jag vispar den för den blir liksom behändigare att spritsa då. Efter dekoreringen äre så dax att ta bort skyddspapperet. Lättast  tycker jag att det är om man håller emot grädden med en kniv så att inte den "följer med" papperet å kladdar ner tårtspetsen.

VOILÀ!

Så va den klar, svårare än så är det alltså inte att få till en kalastårta!

Har ni nå´ra fler tips eller undrar över nå´t så är jag idel öra...

=0)

ps: vassego´å smaka på!


 
 
helga

helga

12 februari 2008 20:50

Jag sa ju att det såg ut som ett proffsverk... det var ju det också :)

http://www.helga1.bloggagratis.se

 
Ingen bild

wella

13 februari 2008 16:33

chokoladbottnar och aprikosmarmlad är ju också i saschertårta så det passar bra tillsamman.och så vacker dekorerat,verklig proffesionellt!
//wella
hur gör du med apelsin och passionsfrukt?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av elaina - 25 mars 2017 13:13

En sak som fascinerar mig mest av allt i denna värld på Tellus är att barn blir till! HUR kan dessa mikroskopiska spermier å ägg bli en levande varelse ?!?  Liv är verkligen ett totalt mirakel, vilket sker i ett mikrokosmos...tänk om vi här-å-nu-l...

Av elaina - 28 maj 2016 14:39

En MYCKET regning e.m./kväll i fjol sommar va vi på en visning av utgrävningarna som vi kunnat se från vårat sängkammarfönster, det va mycket fascinerande å vi tog flera bilder på fascinerande fynd. Dessvärre hittar jag inte igen dom i skrivande stun...

Av elaina - 12 februari 2016 19:17

Istället för att slänga bort köttben+ styckslamsor, kycklingskrov å fisk-/ lax- huvud+ ev skaldjursrens, går det utmärkt bra att koka fond till soppor å grytor av det! Brukar i frysen ha typ 2l. tomma glasslådor å spara tills dom blir fulla av; ox-/ ...

Av elaina - 29 november 2014 14:30

Ibland kan det hända sig att en totalt glömmer bort att lägga överblivet kaffebröd i plastpåse. Liksom matbröd som säljs i nån sorts halvpapperspåse brukar det bli torrt å tråkigt redan dan efter, för att inte tala om vad trist det är efter en liten ...

Av elaina - 15 april 2014 19:12

Häromdan begav mej ut på en SOLskenspromenad runtomkring i dom vackra omgivningarna:             I år gick det att ta sig runt "KyrkSjön" ända bort till "Herrgårn", där står flera runstenar som jag nu detta år änteligen kom fram till ! ( i fjo...

Presentation

Gör mig glad: skriv en rad!

KattFnatt

Fråga mig

8 besvarade frågor

OMRÖSTNING!

Vad tycker Du om FISKBULLAR?
 JätteGOTT! speciellt i hummersås...
 Jovars, helt OK vardagsmat.
 Njaaa, finns det inget annat så...
 URS, inget vidare!
 FY! över min döda tunga!
 Sa Du kattmat?

Samma datum tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5 6
7
8 9 10
11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
<<< Februari 2008 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

HUMOR!

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards